Tο "Grail" αποκαλύπτει τη Σκοτεινή Πλευρά της Σελήνης

2012-02-07 12:00

Της Αστροφυσικού Ελένης Χατζηχρήστου (δημοσιεύθηκε στο www.telescopeshop.gr)

 

Η αποστολή της NASA GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) βιντεοσκόπησε για πρώτη φορά την μακρινή πλευρά της Σελήνης. Το GRAIL αποτελείται από δύο διαστημοσυσκευές (στο μέγεθος πλυντηρίου) και είναι η πρώτη πλανητική αποστολή που περιλαμβάνει κάποια όργανα που έχουν αποκλειστικό προορισμό την εκπαίδευση και εκλαίκευση της επιστήμης. Ένα τέτοιο όργανο είναι και η κάμερα MoonKam στην οποία οφείλεται το βίντεο που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η NASA. Αυτή η κάμερα θα χρησιμοποιηθεί από μαθητές που θα επιλέξουν «στόχους» πάνω στη Σελήνη τους οποίους και θα μελετήσουν.

 

Στο βίντεο (https:// www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2012-031) που δόθηκε στη δημοσιότητα, φαίνεται η μακρινή πλευρά του φεγγαριού καθώς το διαστημόπλοιο κινείται από το βόριο στο νότιο πόλο της Σελήνης. Ένα έντονο γεωλογικό χαρακτηριστικό που παρατηρούμε, είναι η Mare Orientale, μια λεκάνη διαμέτρου 900 χιλιομέτρων που προήλθε από μια παρελθούσα πρόσκρουση, η οποία εκτείνεται και στην ορατή πλευρά της Σελήνης. Αξιοπρόσεκτος είναι ακόμη  ο κρατήρας Drygalski, διαμέτρου 149 χιλιομέτρων με ένα σχηματισμό σε μορφή άστρου στο κέντρο του, που δημιουργήθηκε πριν δισεκατομμύρια χρόνια από την πρόσκρουση σε αυτό το σημείο ενός κομήτη ή αστεροειδή.  

 
Τα δίδυμα διαστημόπλοια Ebb και Flow της αποστολής GRAIL τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη την Πρωτοχρονιά. Με την πάροδο του χρόνου θα χαμηλώσουν τις τροχιές τους φτάνοντας σε υψόμετρο 55 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος. Σκοπός της αποστολής η μελέτη του δορυφόρου μας αλλά και της προέλευσης της Γης και των άλλων «γήινων» πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Αναμένεται ότι χιλιάδες μαθητές θα διαλέξουν τους επόμενους Σεληνιακούς στόχους της κάμερας MoonKAM, που θα φωτογραφηθούν στα μέσα Μαρτίου. Το πρόγραμμα συντονίζει η  Sally Ride, η πρώτη Αμερικανίδα που ταξίδεψε στο διάστημα.
 
 
 Ο νότιος πόλος της αθέατης πλευράς του φεγγαριού,
όπως φωτογραφήθηκε από το διαστημόπλοιο Ebb της αποστολής GRAIL 

(Credit: NASA/Caltech-JPL).