Εξερευνώντας τα χρώματα στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου

2015-02-24 11:03
 
Οι αστρονομικές εικόνες συχνά μοιάζουν με έργα τέχνης. Αυτή η εικόνα ενός από τους κοντινότερους γειτονικούς γαλαξίες μας, το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου (Small Magellanic Cloud - SMC), σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση!
 
Η σκηνή είναι πραγματικά μια συνεργασία μεταξύ δύο κοσμικών καλλιτεχνών -  του διαστημικού παρατηρητηρίου Herschel της ESA και του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer της NASA. Η εικόνα θυμίζει καλλιτεχνικό πίνακα από στίγματα ή πουαντιγιστικής τεχνοτροπίας, με πολλές μικρές, διακριτές κουκκίδες που συνδυάζονται μαζί για να δημιουργήσουν μια εντυπωσιακή όψη μεγάλης κλίμακας.
 
Τα χρώματα εντός αυτής της εικόνας παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη θερμοκρασία της σκόνης αναμιγνύεται με το αέριο σε όλο το γαλαξία. Η μικρή πράσινη απόχρωση που εκτείνεται προς τα αριστερά του πλαισίου και η κόκκινη απόχρωση του κυρίως σώματος του γαλαξία είναι από τις παρατηρήσεις του Herschel, που τονίζουν το κρύο υλικό, που βρίσκεται στην ψυχρή θερμοκρασία των -260 βαθμών Κελσίου.
 
Τα φωτεινότερα μέρη του μπλε συνελήφθησαν από το Spitzer. Αυτές οι περιοχές αποτελούνται από ‘θερμότερο’ -περίπου -150 βαθμούς Κελσίου - αέριο και σκόνη, και μέσα σε μερικές από αυτές τις περιοχές γεννιούνται νέα αστέρια. Αυτά τα νεογέννητα άστρα με τη σειρά τους ζεσταίνουν το περιβάλλον τους, με αποτέλεσμα τις έντονες μάζες θερμαινόμενου αερίου και σκόνης μέσα στο γαλαξία.
 
Αυτές οι μάζες εμφανίζονται φωτεινά σε αυτή την εικόνα, ιχνογραφώντας με σαφήνεια το σχήμα του γαλαξία - το SMC αποτελείται από μια κεντρική «γραμμή» σχηματισμού αστέρων, ορατή από την δεξιά πλευρά, και στη συνέχεια ένα πιο εκτεταμένη «φτερό», που εκτείνεται έξω προς τα αριστερά του καρέ.
 
Συνολικά, το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου είναι περίπου το 1/20ο του μεγέθους του Γαλαξία μας. Μπορεί το δει κανείς να λάμπει στον νυχτερινό ουρανό στο νότιο ημισφαίριο, και οι φωτεινότερες περιοχές του είναι εύκολα ορατές με γυμνό μάτι. Είναι ένας γαλαξίας δορυφόρος του δικού μας - σε τροχιά γύρω από τον Γαλαξία μας, μαζί με τον μεγαλύτερο σύντροφο του, το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου. Αυτοί οι δύο γαλαξίες έχουν μελετηθεί εκτενώς λόγω της εγγύτητάς τους σε εμάς; οι αστρονόμοι μπορούν να τους παρατηρούν σχετικά εύκολα για να διερευνήσουν πώς λειτουργεί ο σχηματισμός αστέρων και η γαλαξιακή εξέλιξη σε γαλαξίες εκτός από τον δικό μας.
 
Τα δεδομένα σε αυτή την εικόνα είναι από τα όργανα: Spectral and Photometric Imaging Receiver (SPIRE), Photodetector Array Camera and Spectrometer (PACS) του Herschel, και το Multiband Imaging Photometer (MIPS) του Spitzer.
 
Πηγή : ESA Ελλάδα