Κατακτώντας τους Αστεροειδείς!

2012-02-13 12:00

Της Αστροφυσικού Ελένης Χατζηχρήστου (δημοσιεύθηκε στο www.telescopeshop.gr)

 

Καλλιτεχνική αναπαράσταση του αστεροειδή JU3

 

Οι Γιαπωνέζοι επιστρέφουν στο διάστημα για να συλλέξουν στοιχεία από έναν σχετικά κοντινό αστεροειδή, τον 1999 JU3, ο οποίος φαίνεται ιδανικός στόχος καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πλούσιος σε οργανικά μόρια και μέταλλα που έχουν προσμίξεις νερού. Όλα τα παραπάνω θεωρείται ότι προέρχονται από τις πρώτες στιγμές του ηλιακού μας συστήματος και η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να βοηθήσει να κατανοήσουμε τη γέννηση της ζωής στον πλανήτη μας. Το πιθανότερο είναι ο JU3 να προήλθε από την «ζώνη αστεροειδών» μεταξύ Άρη και Δία.
 

Η αναζήτηση νερού σε αστεροειδείς και κομήτες είναι ένας μακροχρόνιος στόχος των Οργανισμών Διαστήματος ΗΠΑ (NASA) και Ευρώπης (ESA). Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο περιλαμβάνουν στα σχέδιά τους αποστολές για τη συλλογή δειγμάτων από δύο αστεροειδείς στα επόμενα 5-7 χρόνια. Πρόκειται για τις αποστολές OSIRIS-REx (NASA) και Marco Polo-R (ESA). Το ίδιο ισχύει και για τον Ιαπωνικό Οργανισμό Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος JAXA, ο οποίος μπήκε στην κούρσα των αποστολών σε αστεροειδείς πολύ νωρίς, το 2003, στέλνοντας μια αποστολή με σκοπό τη συλλογή δειγμάτων από έναν άλλο κοντινό στη Γη αστεροειδή. Τα προγράμματα ρομποτικών αποστολών σε αστεροειδείς έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή μετά το τέλος που δόθηκε το 2011 στο πρόγραμμα πτήσης διαστημικών λεωφορείων.
Οι όποιες ανακαλύψεις γίνουν από αυτές τις αποστολές αναμένεται να βοηθήσουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δημιουργήθηκαν οι πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος, της προέλευσης των οργανικών μορίων και της ζωής στη Γη καθώς και της φυσικής δομής ενός αστεροειδή. Επί πλέον, θα βοηθήσουν στην επεξεργασία στρατηγικών για την προστασία από μελλοντικά πιθανώς επικίνδυνους για τη Γη αστεροειδείς.