Η Gaia εισέρχεται στην επιχειρησιακή τροχιά της

2014-01-08 20:37

Ο παρατηρητής δισεκατομμυρίων αστεριών της ESA, Gaia είναι πλέον στην επιχειρησιακή τροχιά του γύρω από ένα βαρυτικά σταθερό εικονικό σημείο στο διάστημα που ονομάζεται "L2", σε απόσταση 1.500.000 χιλιομέτρων από τη Γη.

Η Gaia κατευθυνόταν προς το L2 από τις 19 Δεκεμβρίου, όταν, λίγο πριν την αυγή τοπική ώρα, εκτοξεύθηκε θεαματικά από το Διαστημικό λιμάνι της ESA στο Κούρου της Γαλλικής Γουϊάνας.

Μια ημέρα αργότερα, η Gaia πραγματοποίησε μια σημαντική προώθηση για να καθορίσει τη διαδρομή μέχρι τον προορισμό της. Χθες το βράδυ, ένας κρίσιμος ελιγμός ενίσχυσε τη Gaia στα 263 000 x 707 000 x 370 000 χλμ. της 180-ημερών τροχιάς της γύρω από το L2. Μια μικρή διόρθωση της πορείας θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ώστε να ολοκληρωθεί ο ελιγμός.

Gaia: εκτόξευση προς την τροχιά

Δείτε το σχετικό βίντεο

 

"Η εισαγωγή σε τροχιά γύρω από το L2 είναι ένα μάλλον περίπλοκο εγχείρημα, που επιτυγχάνεται με την πυροδότηση των προωθητήρων του Gaia με τέτοιο τρόπο ώστε να ωθήσουν το διαστημόπλοιο προς την επιθυμητή κατεύθυνση, κρατώντας ταυτόχρονα τον Ήλιο μακριά από τα ευαίσθητα επιστημονικά όργανα του", περιγράφει ο David Milligan, διευθυντής των επιχειρήσεων διαστημικών αεροσκαφών.

"Μετά από μια πανέμορφη εκτόξευση από το Κούρου τον περασμένο μήνα, είμαστε πολύ χαρούμενοι που τώρα έχουμε φθάσει στον προορισμό μας, και ανυπομονούμε για την έναρξη των επιστημονικών επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες", λέει ο Giuseppe Sarri, διευθυντής του προγράμματος Gaia της ESA.

Μόλις τα όργανα του διαστημόπλοιου έχουν πλήρως δοκιμαστεί και βαθμονομηθεί- μια δραστηριότητα που ξεκίνησε καθ 'οδόν προς L2 και θα συνεχιστεί για άλλους τέσσερις μήνες – η Gaia θα είναι έτοιμη να εισέλθει σε μια επιχειρησιακή φάση πέντε ετών.

Το εσωτερικό της κάμερας των δισεκατομμυρίων pixel της Gaia

Δείτε το σχετικό βίντεο

 

Η Gaia θα κάνει πολύ ακριβείς παρατηρήσεις του ενός δισεκατομμυρίου αστέρων, αποτυπώνοντας τις ακριβείς θέσεις και τις κινήσεις τους, καθώς και τις θερμοκρασίες τους, τις λαμπρότητες και τις συνθέσεις τους.

Αυτή η τεράστια απογραφή θα έχει ως αποτέλεσμα τον πιο ακριβή 3D χάρτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το Γαλαξία μας και θα επιτρέψει στους αστρονόμους να καθορίσουν την προέλευση και την εξέλιξή του.

Για να επιτύχει το στόχο της, η Gaia θα περιστρέφεται αργά, σαρώνοντας με τα δύο τηλεσκόπια της όλο τον ουρανό και εστιάζοντας το φως τους ταυτόχρονα σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή - τη μεγαλύτερη που έχει πετάξει ποτέ στο διάστημα με σχεδόν ένα δισεκατομμύριο pixels.

Η Gaia θα παρατηρήσει κάθε αστέρι κατά μέσο όρο 70 φορές κατά την πενταετή αποστολή της, μετά την οποία το αρχείο δεδομένων θα υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο Gigabytes, που ισοδυναμούν περίπου με 200 000 DVDs δεδομένων.

Το έργο της επεξεργασίας και της ανάλυσης αυτού του κολοσσιαίου θησαυρού δεδομένων θα ανατεθεί στο Gaia Data Processing and Analysis Consortium, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 400 άτομα σε επιστημονικά ινστιτούτα σε όλη την Ευρώπη.

"Η Gaia, η μηχανή ανακάλυψή μας, θα μας κρατήσει απασχολημένους καθ 'όλη την αποστολή, με τα τελικά αποτελέσματα να έρχονται μόνο μετά από πέντε χρόνια  που τα δεδομένα θα έχουν αναλυθεί. Αλλά θα αξίζει η αναμονή, δίνοντάς μας τελικά μια νέα άποψη για την κοσμική γειτονιά μας και την ιστορία της", λέει ο Timo Prusti, επιστήμονας του έργου Gaia της ESA.

πηγή : ESA Ελλάς