Η αποστολή Euclid της ESA γεννά ευκαιρίες για την Ελληνική Βιομηχανία

2014-02-24 13:48

Με στόχο τη βελτίωση της γεωγραφικής επιστροφής των Κρατών – Μελών της, η ESA ανέλαβε την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσει με τις κατά τόπους αντιπροσωπείες, Ημερίδες για την προώθηση της συμμετοχής των εταιριών τους στην επόμενη επιστημονική αποστολή της, Euclid.

Η ΓΓΕΤ, σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη του Οργανισμού καθώς και τους εκπροσώπους της εταιρίας Thales Alenia Space Italy (TAS-I), Κύριου Ανάδοχου της αποστολής, διοργάνωσε σχετική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα.

Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς η συμμετοχή εκπροσώπων των ελληνικών εταιριών ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιλάμβανε τη γενική παρουσίαση της αποστολής Euclid και ενημέρωση για τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις εταιρίες των Κ-Μ για την εν δυνάμει συμμετοχή στις Κοινοπραξίες που θα δημιουργηθούν για την υλοποίηση των υποσυστημάτων του διαστημικού σκάφους και, κυρίως, τη συμμετοχή στις σχετικές Προκηρύξεις της αποστολής. 

 

Οι εκπρόσωποι των Ελληνικών εταιρειών παρακολουθούν την ομιλία για την αποστολή Euclid

 

Η αποστολή Euclid αποτελεί τη δεύτερη επιστημονική αποστολή μέσου μεγέθους για το Πρόγραμμα Cosmic Vision 2015 – 2025 της ESA. Αντικείμενο της αποστολής είναι η διερεύνηση της φύσης της σκοτεινής ενέργειας, της σκοτεινής ύλης και της βαρύτητας και είναι προγραμματισμένη για εκτόξευση το 2020.

Η αποστολή Euclid αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθούν, στην Ευρώπη και τον κόσμο, οι δυνατότητες των Ελληνικών εταιριών, ενώ παράλληλα η υπογραφή συμφωνιών θα βελτιώσει τη γεωγραφική επιστροφή της Ελλάδας, τόνισε στην τοποθέτησή του, ο κ. Νίκος Πρέκας, Προϊστάμενος Τμήματος Διεθνών Οργανισμών της ΓΓΕΤ.

"Έφτασε η ώρα η Ελλάδα να αρχίσει να επωφελείται στο έπακρο από τη συμμετοχή της στην ESA", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Eros Pittarelli, Head of the Industrial Policy Department, in the Industry, Procurements and Legal Affairs Directorate της ESA.  Ο Osvaldo Piersanti, AIV & Launch Campaign Manager, Directorate of Science & Robotic Exploration της ESA, μετά την παρουσίαση της αποστολής Euclid, επισήμανε με τη σειρά του τα οφέλη της Ελλάδας μέσω της συμμετοχής Ελληνικών εταιρειών στο Euclid.

Η "συνταγή" για μια πετυχημένη συμμετοχή στις Προκηρύξεις της ESA

Αρχικά μια εταιρεία που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στις προκηρύξεις του Οργανισμού, θα πρέπει να εγγραφεί ως προμηθευτής στο σύστημα καταχώρησης των προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων της ESA, EMITS.

Η διαρκής επικοινωνία με τη ΓΓΕΤ, κρίνεται απαραίτητη υποστηρικτικά, καθώς αποτελεί το Εθνικό σημείο επαφής για θέματα συμμετοχής στην ESA.

Ο κ.Eros Pittarelli σημείωσε πως επιπλέον απαραίτητη είναι η διαρκής επικοινωνία με τους υπεύθυνους της ESA, προκειμένου να παρέχεται έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και επίλυση όλων των ερωτημάτων σχετικά με το αντικείμενο και την αποστολή στην οποία ενδιαφέρεται να συμμετάσχει η εταιρία.

Ωστόσο το σημαντικότερο βήμα επισημαίνει, είναι η πολύ καλή προετοιμασία για το αντικείμενο το οποίο ενδιαφέρεται να αναλάβει η εταιρία, πριν ακόμα δημοσιοποιηθούν από την ESA οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων (Invitation To Tender, ITT) στο EMITS.

Τα παραπάνω επισήμανε στην ομιλία του και ο κ. Eric Morel de Westgaver, Director of Industry, Procurement and Legal Affairs της ESA, προσθέτοντας επίσης πως η επέκταση και η δικτύωση με άλλες Ευρωπαϊκές βιομηχανίες είναι αποδεδειγμένα η νικητήριος στρατηγική στην Ευρώπη. 

"Στα πλαίσια της προετοιμασίας, μια εταιρία είναι σημαντικό να αναπτύξει από νωρίς την στρατηγική της, αναγνωρίζοντας τα κομμάτια που την ενδιαφέρουν και έπειτα να δικτυωθεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς", είπε, τονίζοντας πιο συγκεκριμένα πως μια εταιρία είναι σημαντικό να προσεγγίσει και να παρουσιάσει τη δουλειά της στους βασικούς υπεργολάβους των υποσυστημάτων της αποστολής. 

Το πρόγραμμα ενημέρωσης ολοκληρώθηκε με την αναλυτική παρουσίαση των υποσυστημάτων, από τον εκπρόσωπο της TAS-I κ. Alberto Anselmi, Project Manager, ενώ δόθηκαν πληροφορίες για τη προβλεφθείσα διαδικασία υποβολής και το χρονοδιάγραμμα των Προκηρύξεων μέσα από μια αναλυτική παρουσίαση του Gianprimo Quarchioni, Procurement Manager.

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, ακολούθησαν διμερείς επαφές μεταξύ των στελεχών της ESA και της TAS-I με τους εκπροσώπους των ελληνικών εταιριών με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων των τελευταίων να υλοποιήσουν τις συγκεκριμένες δράσεις που παρουσιάστηκαν. 

πηγή : ESA Ελλάς